Združeni narodi so 29. september razglasili za ”Mednarodni dan ozaveščanja o izgubi hrane in odpadni hrani”, da bi povečali ozaveščenost o tej temi.
Odpadna hrana in izguba hrane sta postali predmet pozornosti svetovne javnosti. Danes se strokovnjaki in oblikovalci politik na splošno strinjajo, da izguba hrane povzroča pomembno ekonomsko, okoljsko in socialno škodo. Kako velik je problem? (1) Približno ena tretjina hrane, proizvedene na svetu za človeško prehrano vsako leto – približno 1,3 milijarde ton – se izgubi ali zavrže. (2) Hrana, ki se trenutno zavrže v Evropi, bi lahko nahranila 200 milijonov ljudi na leto (FAO, 2013).
V povprečju vsak človek na leto zavrže od 76 do 91 kilogramov hrane, kar je enakovredno 1.000 porcijam kuhanih testenin v enem letu! Največ živilskih odpadkov nastane v gospodinjstvih, sledijo restavracije in supermarketi (EIT Food, 2024).
Na naši šoli bomo v tem šolskem letu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V prilogi so namigi in nasveti, kako lahko zmanjšamo količino zavržene hrane.