24.aprila obeležujemo SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije. Letos pod sloganom »Hranozavest nas povezuje«.

Izgube hrane in odpadna hrana močno ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano zavržemo, ne gre v nič le hrana, temveč tudi vsi viri, ki so bili potrebni za njeno pridelavo – voda, zemljišča, energija, delo in finančna sredstva. Odpadna hrana pomembno vpliva tudi na prehransko varnost in cene hrane.

Ob tej priložnosti smo tudi na naši šoli aktivno obeležili dan brez zavržene hrane. Pod mentorstvom Anje Prkič so učenci izbirnega predmeta Sodobna priprava hrane (SPH) in kuharskega krožka pripravili stojnico z izobraževalnimi plakati in zgibankami, ki so jih sami ustvarili.

Poseben poudarek smo namenili reciklirani kulinariki – obiskovalci stojnice so lahko poskusili kvinojin narastek s sadjem in ajdovo sladico z medeno jogurtovo kremo in karameliziranimi jabolki. Obe sladici sta bili pripravljeni iz ostankov kuhanih žit (kvinoje in ajdove kaše), s čimer smo dokazali, da je mogoče ustvariti okusne jedi brez nepotrebnega zavržka hrane.

Ponosno sporočamo, da je prav ajdova sladica z medeno jogurtovo kremo in karameliziranimi jabolki zmagala na natečaju Reciklirana kuharija. Recept si lahko ogledate v prilogi.

S tovrstnimi dejavnostmi želimo učence in širšo skupnost spodbuditi k bolj odgovornemu ravnanju s hrano in k zmanjševanju količin odpadne hrane.

 

(Skupno 13 obiskov, današnjih obiskov 3)

AccessibleWP