‘Meje mojega jezika so meje mojega sveta’ (Ludwig Wittgenstein)

Evropski dan jezikov praznujemo 26. septembra že od leta 2001, ko je Svet Evrope začel osveščati mlade o pomembnosti jezikovne raznolikosti v Evropi. V Evropi je kar 225 avtohtonih jezikov. Na ta dan mlade tudi spodbujamo k učenju jezikov. Evropski dan jezikov je namenjen predvsem učencem, dijakom, študentom in učiteljem. Skratka vsem, ki želijo praznovati jezikovno raznolikost in kulturno pestrost Evrope. Ta praznik javnost opozori na vseživljenjsko učenje jezikov in spodbuja večjezičnost med mladimi, ki je v teh časih zelo pomembna.

  • Kakšno je najino mnenje o evropskem dnevu jezikov in o osveščanju učenja jezikov?

Pomembno je, da se učimo tujih jezikov, saj nam le-ti odpirajo nove poti. Z znanjem večih jezikov imamo več možnosti za šolanje in kasnejšo zaposlitev. Učenje novih jezikov je pomembno tudi ker odpira pot do lažjega razumevanja s tujimi turisti ali domačini na izletih v tujino. Lažje lahko tudi razumeš napise ter menije v restavracijah. Znanje več jezikov ti lahko pride kdaj koli prav, zato je zelo pomembno, da se vsak nauči več različnih jezikov. Prav je, da praznujemo evropski dan jezikov, saj tako počastimo vse raznolike jezike po Evropi.

  • Kakšno pa je mnenje naših učencev?

Učenca 7.r Vid in Ana sta povedala, da je znanje tujih jezikov pomembno, saj z njihovo pomočjo v tujih državah lažje komuniciramo in se bolje znajdemo. Strinjata se s tem, da ljudje v življenju potrebujemo znanje več kot samo enega jezika.

Language is the road map of a culture. It tells you where its people come  from and where they are going. (Rita Mae Brown)

Jezik je zemljevid kulture. Pokaže ti, od kod njeni ljudje prihajajo in kam gredo.

  • Komaj že čakava jutrišnjih jezikovnih delavnic v francoščini, ruščini in španščini z dijaki GFML.

Vanesa Peterka, 8.c in Zarja Zupančič Rous, 9.a

(Skupno 79 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost